Het sociaal isolement

Het is vreemd maar waar, hoe minder je doet, hoe minder zin je hebt om iets te doen. Hoe meer je slaapt, hoe moeër je blijft. Het is het noodlot van de werkzoekende om in deze vicieuze cirkel tercht te komen. Zelf heb ik het ook ervaren, tot je ee lotgenoot vindt om tegen te klagen. Als werkzoekende steek je jezelf steeds meer in een zelfvervaardigd isolement. Niet omdat je je schaamt omdat je niet werkt, maar omwille van die vicieuze cirkel. Je bent moe en je hebt gewoon geen zin om onder de mensen te komen. Het liefst loop je de hele dag rond in pyjama of training. Maar ook dan voel je je schuldig dat je niets doet. Plus je hebt lak aan steeds weer dezelfde vragen met steeds weer hetzelfde negatieve antwoord, neen! Je weet dat ze het goed bedoelen, maar je wil er niets over kwijt. Want als je dan al eens buiten geraakt, als je die stap al hebt gezet, wil je niet aan je situatie herinnert worden.

Maar door je steeds meer af te zonderen dreig je vrienden te verliezen. Je kan slechts over oppervlakkige dingen mee praten, omdat je niet meer buiten komt. Ik herinner me een aflevering van Sex and the City waarin Carrie en co naar een babyshower gaan en merken dat ze reeds in het patroon zitten waar ze vroeger zo tegen waren, waar ze zeker van waren dat dat hen nooit ging overkomen. Plots (her) kennen ze de ‘mama’s’ niet meer en hun leefwerelden zijn zo verschillend dat ze ook niets meer te vertellen hebben tegen elkaar.

Hetzelfde lot is de werkloze beschoren als hij/zij niet oplet. Je komt in een andere leefwereld terecht, diegene van de niet-werkende lozers. Ik dacht altijd dat je er zelf voor kiest om jezelf af te zonderen, nu heb ik gemerkt dat je daar onbewust ingeduwd wordt, misschien wel door jezelf, misschien door anderen. Ook al doe je alles om het te vermijden, soms zijn er momenten dat je alleen en eenzaam in een hoekje zit en denkt waar zijn mijn vrienden? Gelukkig heb je dat wel zelf in handen om het niet zover te laten komen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s